Stel je voor, corona in 2000 in plaats van 2020…

By 8 april 2020Blogs

Met alle ellende die we nu doormaken door het coronavirus, denk ik dat het in ieder geval scheelt dat we dit nu, anno 2020 moeten doormaken en niet bijvoorbeeld 20 jaar (of langer!)  geleden. Na de oproep van premier Mark Rutte op 12 maart om zo veel mogelijk thuis te werken en het sluiten van de scholen kort daarna, werkt in Nederland 60 procent van de beroepsbevolking thuis. We zijn massaal overgestapt op videovergaderen, VPN en andere technologieën waarmee we in principe thuis kunnen werken alsof we op kantoor zijn. We Microsoft Teams-en, Cisco WebEx-en, Zoom-en, Slack-en, en Skype-en er met zijn allen op los. De toename in het gebruik van al deze tools was de eerste paar dagen zo groot, dat de aanbieders snel hun capaciteit moesten opschalen. De sterke toename in het dataverkeer was voor Netflix zelfs aanleiding om de kwaliteit van de videostreams – waar alle thuisblijvers ook veel en veel meer gebruik van gingen maken – voorlopig terug te schroeven, zodat er minder bandbreedtecapaciteit in beslag wordt genomen.

3D-geprint zuurstofmasker.

Een 3D-geprint zuurstofmasker, van het Belgische bedrijf Materialise.

Dus hoe lastig het soms ook is om met het hele gezin thuis te werken en te leren, we hebben in ieder geval de tools tot onze beschikking waarmee we een deel van ons leven en onze economie draaiend kunnen houden. Kinderen en studenten kunnen via online lesprogramma’s en videolessen en -verbindingen toch aan de slag. Mensen die in volledige thuisisolatie zitten omdat ze besmet zijn met het virus, kunnen via Facetime en Skype toch hun familie en kennissen zien en spreken. Artsen en medisch specialisten in de ziekenhuizen kunnen dankzij technologie met elkaar vergaderen, overleggen met patiënten en collega’s en onderzoeksinspanningen afstemmen. En 3D-printing wordt door slimme ingenieurs ingezet om onderdelen te printen voor die levensreddende beademingsapparaten.

Stel je nu toch eens voor dat deze virusuitbraak niet nu, maar in 2000 (of eerder) had plaatsgevonden. Dan zouden we het een heel stuk moeilijker hebben nu. Sociale mediaplatforms, videovergaderen, samenwerkingstools en andere technologieën die we nu als onmisbaar zien, bestonden nog niet. Er was weliswaar al een redelijk goed werkende chatapplicatie genaamd ICQ (gelanceerd in 1996), maar er waren nog maar weinig mensen die dat kenden, laat staan gebruikten. Op onze PC’s draaiden we nog vooral Windows 95/98 (Windows XP kwam pas in 2001 op de markt). WiFi was bestond weliswaar al, maar werd nog nauwelijks thuis gebruikt. De eerste versie van Skype verscheen pas in 2003. Vrijwel alle diensten en apps die we nu constant gebruiken, moesten nog worden uitgevonden. Geen Twitter, geen Facebook en niet te vergeten: geen WhatsApp, Instagram, Telegram, Snapchat! SMS-en was dé manier om in contact te blijven met anderen en dat was best een dure grap. Dus als we toen, in 2000, met een situatie als de huidige corona-uitbraak te maken hadden gehad, was het echt een stuk moeilijker voor ons geweest. Ik ben ervan overtuigd zeker dat we met zijn allen toch wel op de een of andere manier onze weg hadden gevonden, maar zeker niet zoals we dat nu kunnen.

ICQ - Een van de eerste chat apps.

ICQ, gelanceerd in 1996: een van de voorlopers van Skype, WhatsApp en andere chat apps.

Ook als we kijken naar de zoektocht naar een vaccin voor het virus en de behandeling van patiënten mogen we heel blij zijn dat we niet twintig jaar geleden leven. Grootschalige data-analyse en AI spelen nu een cruciale rol bij de inspanningen om de kenmerken van het virus te ontleden en een vaccin te ontwikkelen. Als we verdachte symptomen hebben, kunnen we die checken in een smartphone app. Als er indicaties zijn dat we inderdaad het virus hebben, nemen artsen contact op voor verdere stappen. Enerzijds ontlasten we hiermee de artsen, anderzijds kan dit ook onnodige zorgen wegnemen. Artsen, onderzoekers en beleidsmakers uit de hele wereld kunnen dankzij technologie hun inzichten en ervaringen over de verspreiding van het virus delen, om betere maatregelen te kunnen nemen.

We bevinden ons in een ontzettend moeilijke situatie, een die we nog nooit hebben meegemaakt. Talloze gezinnen treuren om het verlies van familieleden en niemand weet hoeveel mensen nog zullen overlijden en lang dit nog gaat duren. De impact op de economie zal enorm zijn. Maar laten we in ieder geval dankbaar zijn dat we toegang hebben tot technologie die ons helpt om er zo goed mogelijk doorheen te komen en er het beste van te maken. Om nog maar te zwijgen van het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers dat we voorkomen doordat we op deze manier thuis kunnen doorwerken.

#staysafe en #houdtafstand.