Het nieuwe ‘proefdier’ is digitaal

By 24 april 2019Blogs
Het nieuwe ‘proefdier’ is digitaal

Ik ben erg geschrokken van het nieuws dat dierproeven met honden en katten in Nederland zijn toegenomen in plaats van afgenomen. Dat gaat me als hondenliefhebber aan mijn hart! Het is onbegrijpelijk. Cosmeticamerken kunnen het niet meer maken om hun producten op dieren te testen en onze overheid streeft naar een ‘transitie naar een proefdiervrije veiligheidsbeoordeling’. Ik dacht dus dat het sentiment rond proefdieren echt was omgeslagen. Niet dus. Maar dankzij een bijzondere technologische ontwikkeling kunnen dieronterende proeven straks de wereld uit. Dan hebben we Wereldproefdierendag (24 april) niet meer nodig!

Die ontwikkeling is de digital twin, een digitale versie van een fysieke verschijning. Dat kan bijvoorbeeld een motor zijn maar ook een onderdeel van een mens of dier, zoals een hart of het zenuwstelsel. Zo’n digitale tweeling dient om van alles uit te proberen, bijvoorbeeld nieuwe behandelmethoden, zonder dat de fysieke tegenhanger daar last van heeft of zelfs verloren gaat.

Deze technologie, gekoppeld aan de onvoorstelbare mogelijkheden van artificial intelligence en machine learning leent zich prima voor toepassingen in de gezondheidszorg. Denk aan gepersonaliseerde gezondheidsmodellen van patiënten die voortdurend op basis van data kunnen worden aangepast. Zo kan een optimale dosis van medicijnen worden bepaald. Uiteindelijk zou zo een digitaal model van de patiënt gebouwd kunnen worden, waarop behandelingen en medicijn eerst grondig getest kunnen worden voordat ze aan de fysieke patiënt worden aangeboden.

Proefdieren zijn dan echt niet meer nodig. Het dierenleed dat we nu, ondanks allerlei regulering, maar al te vaak zien is dan echt verleden tijd. En het komt de patiënt natuurlijk ook ten goede. De tests worden niet alleen op de virtuele mens uitgevoerd, maar zelfs op de individuele patiënt. Dan valt werkelijk elk argument weg dat er nog zou zijn voor proefdieren, voor welke toepassing dan ook! Gebruik van proefdieren zal maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar worden.

Dat dit kan, bewijst het volgende. Een eeuw geleden was het in ons land nog gangbaar om honden als trekdier in te zetten: goedkoop en ruim voorhanden. Voor bijvoorbeeld de bakker en melkboer. Maar ook toen al vonden mensen dit onaanvaardbaar. In 1010 kwam er een Trekhondenwet die allerlei beperkingen oplegde en in 1912 werd de Anti-Trekhonden Bond opgericht – die nu nog bestaat als de Koninklijke Hondenbescherming. Gaandeweg verdween de hond als trekdier uit het straatbeeld. Het gebruik van een hond als trekdier werd overigens pas in 1962 helemaal verboden.

Dankzij de digitalisering hoop ik dat het gebruik van proefdieren heel wat sneller de wereld uit is. Dat moet kunnen, want van de trekhond bestaat nu ook in een digitale (robot)versie. Die krijgt het zelfs voor elkaar om een vrachtwagen voort te trekken. En zonder dat iemand er aanstoot aan neemt. Nu de proefdieren nog!

Perlita Fränkel
Managing Partner MCS PR