Het is vandaag IoT Day! (wist u dat…?)

By 9 april 2019Blogs
IoT Day

Wist u dat vandaag 9 april, IoT Day is? Het ‘Internet of Things’, we worden er inmiddels vrijwel dagelijks mee geconfronteerd. Het lijkt misschien alsof het IoT pas iets is van de afgelopen vijf jaar of zo, maar in feite werd de term ‘Internet of Things’ mogelijk al in 1999 bedacht door Kevin Ashton van Procter & Gamble (ok, hij had het over het ‘Internet FOR Things’, maar hij bedoelde min of meer hetzelfde). Het concept van allerlei apparaten die via internet met elkaar zijn verbonden is zelfs nog ouder: al in 1982 werd een Coca-Cola machine bij Carnegie Mellon University in Pittsburgh aan het internet (toen nog vrijwel onbekend buiten de wetenschappelijke wereld) gehangen. Een aantal microschakelaars kon meten hoeveel flesjes cola er nog in iedere rij van de machine zaten en dit kon via een serverprogramma worden geraadpleegd, inclusief hoe lang elk flesje in de machine zat. Zo kon je zien welke rij flesjes je moest kiezen om een lekkere koude Coca-Cola te pakken te krijgen.

Het principe dat hier werd neergelegd, is in feite nog steeds de basis van het IoT. We hebben het niet  meer over microschakelaars, maar over sensors. En dat serverprogramma is geëvolueerd tot het veelvoud aan internet- en clouddiensten die het IoT daadwerkelijk bruikbaar maken. Om nog maar te zwijgen over de evolutie van het Internet zelf. Maar het idee om allerlei gegevens van ‘domme’ machines uit te lezen, deze te analyseren en vervolgens op basis van die analyse de beste beslissingen of vervolgstappen te nemen, dat is waar het IoT voor een belangrijk deel om draait.

Het IoT is veel meer dan slimme apparaten thuis

Hoewel we het begrip IoT regelmatig tegenkomen, zijn er toch nog steeds misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het gaat om allerlei handige, slimme apparaten thuis. We kennen de voorbeelden wel: de slimme koelkast die aangeeft dat de melk op is, de slimme thermostaat die via internet uitgelezen en bediend kan worden, of lichtschakelaars waarmee je via een app de verlichting thuis kan instellen. We hebben het dan over smart home-apparatuur, dat weliswaar ook deel uitmaakt van het IoT, maar eigenlijk slechts een klein deel. De échte potentie van het IoT zit ‘m niet in handige snufjes die ons leven makkelijker maken. Nee, het gaat om het verzamelen van kritieke gegevens van alle mogelijke machines, producten, apparaten en onderdelen. Gegevens die ervoor zorgen dat we meer weten over de status van die systemen en die leiden tot de juiste acties. Dit gaat ervoor zorgen dat industriële processen efficiënter, duurzamer en veiliger worden, dat auto’s veiliger en uiteindelijk ‘zelfrijdend’ worden, dat leveranciers en transporteurs precies weten waar een levering zich bevindt en wat de status is en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Maar het verzamelen en analyseren van al die informatie heeft ook een keerzijde. Denk aan de beveiliging van de verzamelde gegevens, gevolgen voor de privacy of zelfs het bewust vervalsen van IoT-data, waardoor schade kan ontstaan. Over deze thema’s wordt stevig gediscussieerd, waarbij de roep om betere regulering en meer samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid steeds luider klinkt.

IoT is here to stay

Hoe dan ook, het IoT is niet meer weg te denken. Het heeft zich in de 20 jaar sinds het bedenken van de term ontwikkeld van mooie toekomstvisies tot praktische, waardevolle en zelfs essentiële toepassingen. En het lijkt erop dat deze ontwikkeling de komende jaren alleen nog maar sneller gaat. Volgens Cisco zullen er in 2022 maar liefst 14,6 miljard IoT-apparaten zijn, een onvoorstelbaar aantal.

Als communicatie- en PR-bureau gespecialiseerd in de technologiesector, houden wij ons al heel lang bezig met het IoT en hebben van dichtbij met onze clienten meegemaakt hoe het IoT zich heeft ontwikkeld en welke innovaties daarmee mogelijk zijn. Het is vrijwel zeker dat er de komende jaren nieuwe toepassingsmogelijkheden en nieuwe technologieën ontstaan die het IoT nog breder en nog zinvoller gaan maken, op manieren die we nu nog niet kunnen bedenken. Zoals het Amerikaanse gezegde luidt: you ain’t seen nothing yet!

Ik wens u een goede IoT Day!