Virtual Reality – Niet alleen maar technologie

Home/Blog/Virtual Reality – Niet alleen maar technologie

Virtual Reality – Niet alleen maar technologie

Als liefhebber van ballet en technologie kon ik mijn geluk niet op afgelopen weekend. De eerste VR-voorstelling van Het Nationale Ballet ging in première, wat meteen ook een wereldwijde primeur was. Door het opzetten van een VR-bril lijkt het voor de kijker net alsof je letterlijk op het podium staat tussen de dansers in en kan je alle bewegingen volgen. Wie kan er dan niet een kleine pirouette onderdrukken?

Ook al ben je geen balletliefhebber, dit is een mooie samenwerking waarbij nieuwe technologie zorgt dat deze vorm van kunst voor een groot publiek toegankelijk kan zijn of je laat kennismaken met iets wat je daarvoor nog helemaal niet goed kende. Ik juich dit soort initiatieven alleen maar toe. Samenwerkingen tussen bedrijven, organisaties, instellingen etc. waardoor kunst toegankelijk wordt en de meerwaarde van technologische producten laat zien omdat er een nieuwe vorm van kunst ontstaat. En hoe geweldig is het wel niet dat je een bezoek aan een voorstelling nu nog intenser kan beleven of er zelfs niet eens de deur voor uit hoeft.

Zo zijn er natuurlijk nog legio voorbeelden waarbij kunst en technologie de handen ineen hebben geslagen en kunst op een nieuwe manier presenteren. Ons eigen Van Gogh-museum en Rijksmuseum bijvoorbeeld. Samen met Google heeft het museum een bezoek aan het museum voor mensen beschikbaar gemaakt door virtuele rondleidingen aan te bieden. Hier heb je alleen maar een Cardboard en de Google Arts & Culture-app voor nodig. Voor een paar euro kun je ieder kunstwerk in het museum bekijken. Ideaal voor mensen die twijfelen of een bezoek aan het museum wel iets voor hen is of voor scholen die hun leerlingen iets willen bijbrengen over ons cultureel erfgoed zonder daarvoor de deur uit te moeten.

De vele digitale mogelijkheden die er tegenwoordig zijn en alle toekomstige ontwikkelingen in combinatie met menselijke creativiteit maakt dat de toekomst van kunst uitermate interessant is. Zo kunnen kunstenaars met behulp van technologie creativiteit intensiever of op een andere manier vormgeven. Net zoals bij de VR-voorstelling van Het Nationaal Ballet kan met behulp van technologie iets getoond worden wat iemand wellicht anders niet snel zou bezoeken. Ook kan er op een andere manier kennis worden gemaakt met verschillende vormen van kunst.

We zien natuurlijk niet alleen in de kunstwereld dat er een samenwerking met technologie wordt gezocht (zoals op scholen) of wordt opgezet waardoor dingen toegankelijker of simpeler gemaakt worden.

Want, hoewel geen vorm van kunst vind ik de aankondiging van de opening van het Virtual Reality Experience Center in Eindhoven, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn, hier een mooi voorbeeld van. In dit centrum wordt virtual reality ingezet voor games, teambuilding, workshops, recreatieve en educatieve programma’s. Niet alleen biedt dit center consumenten op een makkelijke manier de gelegenheid om VR zelf te ervaren het zal vast menigeen ook inspireren om na te denken over alle (kunstzinnige) mogelijkheden met VR. De opening van het Virtual Reality Experience Center staat gepland tijdens de Dutch Design Week in oktober. Zo komen ook hier twee disciplines samen.

2016-12-13T15:27:46+00:00