Cegeka groeit voor het 14de jaar op rij

Cegeka Nederland groeit op alle vlakken; IT-markt volop in beweging

De Cegeka Groep groeit voor het veertiende jaar op rij. De internationale technologiespecialist sluit het boekjaar af met een omzet van € 440 miljoen. De instap van investeringsmaatschappij Gimv in september was een belangrijk moment met het oog op verdere Europese groei. De toekomst oogt dan ook positief, temeer daar dit jaar een aantal innovaties het licht zullen zien. Cegeka Nederland groeide met 10% en deed dat op alle vlakken, waarbij het onderdeel infrastructuur een bovengemiddelde groei realiseerde. De organisatie in Nederland heeft 20,3% bijgedragen aan de totale omzet van de Cegeka Groep.

Cegeka realiseerde in 2017 een operationele winst van € 30,50 miljoen, ofwel een groei van 21% (bijna 7% van de omzet). Dit geeft een EBITDA-marge van 9,9 %, vergeleken met 9,4% in 2016. De organische groei bedraagt 5,8% (ofwel € 24 miljoen) en is dus vrijwel stabiel ten opzichte van vorig jaar. De Waalse dochteronderneming van Cegeka, NSI, realiseerde met bijna € 52 miljoen een recordjaar.

Instap van Gimv: hefboom voor Europese versnelde groei

In september 2017 verwelkomde Cegeka Gimv als aandeelhouder. De Vlaamse investeringsmaatschappij verwierf 23,6% van de aandelen van Cegeka.

André Knaepen, CEO Cegeka: “2017 was opnieuw een jaar van mooie autonome groei, en dat voor het 14de jaar op rij. Het toetreden van Gimv geeft onze plannen een boost, maar we houden de voeten op de grond. Samen met de instap van Gimv hebben we in het laatste kwartaal van 2017 ook een reorganisatie doorgevoerd en maakten van de business lines onze drijvende kracht. We deden dit om twee redenen: we verwachten versnelde groei en het geeft ons de kans om onze waardeproposities in de verschillende landen te harmoniseren. Dit levert een efficiëntieslag op waarvan we nu al de positieve resultaten zien.”

Zander Colaers, managing director van Cegeka Nederland en COO van ‘de business line infrastructuur’ van de gehele Cegeka Groep: “In Nederland hebben we het afgelopen jaar geïnvesteerd in het verankeren van ons gehele portfolio en het versterken van onze organisatie. Bij al onze klanten zien we nu dat IT in de lift is en alleen maar verder in belang toeneemt. De markt is volop in beweging en biedt volop kansen. Door hier op in te haken zal ook in Nederland de groei van Cegeka doorzetten. Op basis van de resultaten van het eerste kwartaal verwacht ik dat 2018 in Nederland een bijzonder goed jaar voor ons wordt.”

‘War for talent’

De medewerkers van Cegeka evolueren steeds meer van technologiespecialisten naar veelzijdige holistisch denkende consultants. Dat betekent een grotere rol voor emotionele intelligentie en een grondig inzicht in de specifieke uitdagingen van onze klanten. Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent wordt daarmee nog belangrijker.

Zander Colaers: “We besteden niet alleen meer aandacht aan het aantrekken van nieuw talent, maar ook behoud van talent door steeds nieuwe perspectieven te bieden. Voor het aantrekken van nieuw talent ligt de focus op universitaire schoolverlaters en investeren wij in trajecten om hun zo snel mogelijk het nodige vakmanschap bij te brengen. We koppelen hen volgens het meester-gezel principe aan zeer ervaren medewerkers van wie zij het vak leren.”

Focus op innovatie via intrapreneurship in 2018

In 2018 richt Cegeka zich nog meer op innovatie en ontwikkeling. Het bedrijf zal nog meer investeren in technologieën zoals blockchain, Internet of Things, big data, devops, cyber security, kunstmatige intelligentie en machine learning.

André Knaepen, CEO Cegeka: “Innoveren is voor ons van vitaal belang. Essentieel voor onze innovatiemotor is het stimuleren van intrapreneurship en eigen start-ups. We volgen innovatieve technologieën op de voet en implementeren ze wanneer ze ook echt business value kunnen genereren voor onze klanten. En liefst innoveren we samen met onze klanten in co-creatie. Zo blijven beide partijen scherp en hebben we hetzelfde doel voor ogen.”

Stijn Bijnens volgt André Knaepen op

Op 1 januari 2019 volgt Stijn Bijnens volgt André Knaepen op als CEO van Cegeka. Bijnens zal zich samen met de groepsdirectie richten op het bepalen van de strategie en de dagelijkse leiding van de Europese Groep. Hij is sinds 2007 CEO van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) en daarvoor een succesvol ondernemer. André Knaepen blijft executive voorzitter van de Raad van Bestuur van Cegeka en blijft zich concentreren op de groeistrategie en verdere internationalisering van het bedrijf.

Over Cegeka
Cegeka is een onafhankelijke, Europese ICT–dienstverlener. Het bedrijf helpt zijn klanten met IT-consultancy-opdrachten, de integratie van ICT-infrastructuur, de ontwikkeling en implementatie van toepassingen en outsourcing. Bij het van origine Belgische ICT-bedrijf werken 4.000 mensen. In 2017 realiseerde Cegeka Groep een omzet van 440 miljoen euro, een groei van 6,3% ten opzichte van 2016. Cegeka heeft kantoren in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Roemenië, Slowakije en Tsjechië en levert diensten aan klanten in heel Europa. Bezoek www.cegeka.com voor meer informatie.